Vítejte na blogu

Jako blogeři jsme se spojili, abychom vytvořili něco úplně nového :-)

Hledáte něco?

Sociální sítě

čtvrtek 12. ledna 2017

❔ Hardback vs. Paperback ❔

Je to vražda, napsala!

     Vítám vás u nového článku, který bude obsahovat takové to "tlachání" o všem a o ničem. Každopádně to bude článek vhodný k diskuzi! Tyto články budou vycházet pravidelně každý týden a vždy budou o něčem co se bude týkat knižního světa. Nečekejte žádnou odbornost, spíše takovou tu diskuzní formu a úvahy nad vším možným. 😊


     Všichni se těšíme, co nám nakladatelství přichystají nového, ale přemýšlíme vůbec nad tou maličkostí, jakou je hmotný vzhled knihy? Nebudu vám všem křivdit, je mi jasné, že mnozí z vás toto opravdu řeší. Někteří jsou vysazeni na "paperbacky" a jiní je nemohou vystát. 

     Tento článek je takovou mou vlastní úvahou, tak to tak prosím berte. Je to prostě můj osobní názor, který vám teď předhodím jako vlkům a budu čekat na vaše názory a reakce. A budu doufat, že v tomhle zamyšlení nejsem sama.


     Miluji a nenávidím paperbacky!!! Nechápete, co? Hned vám to vysvětlím. Knihy s měkkou vazbou? Proč ne, ale, proboha, nad 400 stránek už je to prostě vražda knihy. Chápu všechny ty aspekty, jako je úspora, cena, váha atd., ale to se na mě nezlobte, to si ta kniha prostě nezaslouží. A v neposlední řadě si to nezaslouží ani čtenář. Každý správný milovník knih si knihy hýčká, ale s paperbackem je to trošku těžší a někdy i takřka nemožné. Obzvláště pak po tom, když se objeví oslí uši na knize okamžitě po rozbalení balíčku, díky nešetrnému zacházení pracovníků e-shopu. Co si budeme nalhávat, tohle je prostě běžné. Nic proti obchodům...

     Já jsem tohle dříve vůbec neřešila. Prostě jsem si knihu koupila a hotovo, dokonce mám jednu sérii nakombinovanou v obojí vazbě. Konkrétně jde o HH od Jo Nesboho. Není to sice v knihovně nějak extra vzhledné, ale prostě mi to nijak zvlášť nevadí. První vlna nevole se u mě zvedla při nákupu knihy z fantasy žánru Winter. Vy, kdo ji znáte nebo jste četl, tak víte nač narážím. Když jsem ji viděla zasunutou v knihovně, tak moje srdce zaplesalo, ovšem do té doby, než jsem ji povytáhla a najednou vynikla její tloušťka. Kritický okamžik nastal poté, co jsem knihu vysunula celou a ona se mi v ruce v jistém úhlu začala kroutit jako leklá ryba! Pro upřesnění, kniha má něco kolem 770 a je to !!!PAPERBACK!!! 

     Vy osobně určitě přijdete i na jiné povedené a tučňoučké kousky. Mě osobně ovšem rozhodila právě tato kniha a od té doby mám v hlavě trošku maglajs.  Mít po ruce vydavatele, tak ho tou leklou rybou asi umlátím. Proč, proboha, za co??? Tak nádherná kniha s úžasnou obálkou, dokonalá na první pohled...proč je "zprzněna" touto měkkou vazbou??? Tohle, to se na mě nezlobte, to je opravdu vražda! Jasně, chápu, že jde o sérii a pokud první díl takto vyjde, tak se ve stejném duchu bude pokračovat, ale neříkejte mi, že se u všech knih dopředu neví, kolik stránek díly mohou mít? No nic, nebudu se tu rozčilovat a vést tu svůj malý osobní boj. Jen bych tímto článkem chtěla zjistit jak jste na tom v tomto směru vy.

     Na druhou stranu paperbacky v mnoha ohledech i miluji. Obzvláště pak u zahraničních originálů, kdy má ta kniha prostě něco do sebe a to hlavně díky obálce. Je to takový paradox a jsem si vědoma toho, že pokud se to čtenáři nelíbí, tak by to prostě kupovat neměl. Ale co když nemá u jistých titulů na výběr? Je to škoda, nemyslíte?

     K Hardbacku mám akorát výtku k váze silnějších titulů a občas ke kvalitě lepení či šití. Ale jen málokdy se mi stane, že jde o nějaký vážnější problém.

     Abych toto tlachání shrnula, s upřímným srdcem mi nevadí ani jedna vazba knihy, ovšem u té měkké vazby bych zakázala vydávání do určitého počtu stran. Ale znáte to: "Kohouti jsou malí páni, to Jitřenka řídí kokrhání."

     A tak jsem si tu jen vylila svůj momentální emoční amok a trošku si zanadávala. Prosím vás, jen mě aspoň někdo z vás utěšte a napište mi, že v tom nejsem sama a že obří paperback prostě není nejlepší nápad.

Díky za váš čas a pozornost, mějte se báječně...Míša
   


13 komentářů:

  1. Ahoj. Dobrý článek. Souhlasím, tlusté knihy určitě v hardbacku. Nevadí mi paperbacky, ale mám radši hardbacky, i kvůli tomu, že knihy nosím v kabelkách, v batohu. Myslím, že mnoho knih si prostě pevnou vazbu zaslouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máš stejný názor. Já právě taky vláčím knihy všude s sebou. Díky za komentář :-)

      Vymazat
  2. Pravda je taková, že pokud si mohu vybrat sáhnu raději po pevné vazbě. Důvod je stejný, snažím se mít knihy v neporušeném stavu a paperback to občas znemožňuje. Třeba Jojo Moyesová - její knihy v pevné vazbě jsou nádherné, mají překrásný přebal a když jsem je viděla v paperbacku ani mě nijak zvlášť nezaujaly. Pokud kniha vychází rovnou v paperbacku, nic jiného mi nezbývá a musím si jí pořídit tak jak je. Zase si ale raději koupím paperback, než bych si jí koupila jako e- knihu. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi to perfektně vystihla! A mimochodem, obálky Moyesové jsou absolutně bezkonkurenční :-)

      Vymazat
  3. Tak já to nerozlišuji. Je mi to v podstatě jedno. Paperbacky mám i po přečtení jako nové. Chovám se ke knihám krásně, takže ani u 800 stránkové bichle nenajdete ohnutý nebo zlomený hřbet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si je také hýčkam. Ale teď se mi stalo u Stínové královny, že mi přišla už s rozdvojenym a ohnutým rohem a to vážně naštve.

      Vymazat
    2. Já si je také hýčkam. Ale teď se mi stalo u Stínové královny, že mi přišla už s rozdvojenym a ohnutým rohem a to vážně naštve.

      Vymazat
    3. Ja myslela ze Stinova kralovna je hardback...

      Vymazat
    4. Nevím o tom, že by měla být hardback. Je to sice taková kosmetická vada, ale jakmile je ten růžek načatý, tak pak už to jede :-(

      Vymazat
  4. Mne zajímá hlavně obsah knihy. :) Jelikož si knihy nekupuji, ale půjčuji z knihovny, tak je mi to celkem jedno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Jasně, nejvíc záleží na obsahu. Ale jsou věci, které mě opravdu někdy zaráží...

      Vymazat
  5. JÁ to zas tak neřeším, nicméně některé knihy si zaslouží pevnou vazbu. Ale je pravda, že někdy ty papaerbacky mají mnohem hezčí obálku :D Je to těžký boj.
    Ale když jsem četla k recenzi Páté Evangelium, tak když nepočítám, že kniha mě nebavila, tak měla krásnou obálku a proto, že se to týkalo Bible atd a navíc měla přes 500 stránek, myslím si, že tady zrovna paperback nebyl vhodný ani trochu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ááá, takže mě chápeš, ty obálky jsou prostě boží, ale , ale ale.... :-D
      Evangelium je paperback???? Tak to jsem ani nevěděla, no, to je trošku divný, to je pravda.

      Vymazat

Kolektiv autorů děkuje za každý ponechaný komentář, kterým nás potěšíte :-)

Kolektiv autorů

Na tomto blogu se podílí hned několik lidí. Všichni milovníci knih, kteří chtějí tímto prostřednictvím ventilovat na svět nejrůznější novinky, zajímavosti a prostě knižní témata, která zaujmou i další čtenáře. Je to náš společný blog, který nás spojuje ještě víc, a který nám přinese snad i další možnosti :-) Celý seznam pisálků najdete zde... V případě, že máte zájem se mezi nás přidat, neváhejte napsat na email.