Vítejte na blogu

Jako blogeři jsme se spojili, abychom vytvořili něco úplně nového :-)

Hledáte něco?

Sociální sítě

úterý 7. února 2017

Vychází v tomto týdnu - 6.2. - 12.2. 2017

Všem krásný úterní den!

     další týden je za námi a to znamená, že je na čase publikovat článek s dalšími vycházejícími novinkami tohoto týdne. Tak uvidíme, co se tento týden chystá.

Zmizet - Petra Soukupová

Intimní rodinné či partnerské vztahy jsou tradiční doménou ženských a dívčích románků. Vyšší literatura se tohoto tématu jako by bála a možná i trochu štítila. Tím větší pozornost potom budí, pokud jej nějaký autor dokáže uchopit neprvoplánově, nesentimentálně a netradičně. Petře Soukupové se podařilo hned v první knize nazvané K moři. I v jejím novém souboru tří rozsáhlých povídek jsou hlavním tématem rodinné vztahy. Tentokrát však autorka zvolila stylizaci dětského hrdiny. V prvních dvou textech jsou děti přímo vypravěči příběhu, ve třetím je jím sice již dospělá žena, ale těžištěm jsou její vzpomínky na dětství. Ve všech povídkách se hrdinové snaží vyrovnat s určitým rodinným traumatem, které je vzdaluje od jejich blízkých, nutí je hledat svou identitu a místo v rodině. Nejde však o dramatické filmové zvraty, které by životy hrdinů převracely na ruby, to podstatné se odehrává v nitru postav. Do tohoto velmi intimního prostoru však dokáže autorka čtenáře vtáhnout natolik, že je schopen sdílet i ta nejsubtilnější vnitřní hnutí a nazírat je jako skutečná existenciální dramata. Zdá se to být i poněkud paradoxní, neboť jazyk vyprávění téma spíše zcizuje a zaznamenává jakoby chladným okem kamery. I v tom se však projevuje vypravěčský talent Petry Soukupové.

Nová kniha nazvaná lapidárně Zmizet tak představuje v rámci současné české literatury polohu, která neláká čtenáře prvoplánovou exkluzivitou, zato jej nutí přemýšlet i nad zdánlivě nedramatickými okamžiky jeho života. A mimo jiné i v tom je smysl každé dobré literatury.

Vychází: 9.2. 2017

Nakladatel:Host
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:344
Vazba:Pevná

Spáčův hrad - Barbara Erskinová

Děj dalšího, netrpělivě očekávaného románu oblíbené autorky se odehrává v 15. a zároveň v 21. století a jeho hrdinkami jsou dvě ženy – Catrin a Miranda.
V roce 1400 se na velšských hranicích schyluje k válce. Catrinin otec je věštec a hraje nebezpečnou hru v centru zuřivého soupeření mezi velšskými knížaty a anglickými pány. Catrin se ocitne ve zdech hradu Sleeper a je vyzvána, aby předpověděla osud Walesu, ona však vidí jen blížící se válku a krev… V roce 2015 odjíždí Miranda na hrad Sleeper, aby unikla realitě a uspořádala si myšlenky. Pomalu cítí, že se v samotě hor probouzí k životu, ale pokaždé, když zavře oči, její sny ožívají. Setkává se v nich s mladou dívkou, která křičí a vztahuje k ní ruce. Zdá se, že jí může pomoct jen Miranda.

Vychází: v nejbližších dnech

Nakladatel:Brána
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:464
Vazba:Pevná

Umrlčí cesta - Peter May

Pokud byste někoho zabili, pamatovali byste si to. Nebo snad ne?


Na opuštěnou pláž na hebridském ostrově Harris moře vyplaví neznámého muže. Je těžce podchlazený a sotva naživu. Neví, kdo je, ani jak se tam dostal. U sebe má mapu takzvané Umrlčí cesty. Netuší, kam ho zavede, ale ví, že se po ní musí vydat.

Detektiv George Gunn vstupuje na břeh ostrůvku ležícího dvacet mil západně od Vnějších Hebrid se zlou předtuchou. Na skále tu byl nalezen muž utlučený k smrti a detektiv musí zjistit, kdo to udělal a proč.

Dospívající dívka leží ve svém pokoji v Edinburghu a zoufale se snaží zjistit pravdu o smrti svého otce, průkopnického vědce. Čím víc se dozvídá o povaze jeho výzkumu, tím víc tuší, že za jeho zmizením stál někdo jiný.

Umrlčí cesta sleduje tři nebezpečné cesty k šokující pravdě — a ke zjištění, že nevědomost nás může stát život.

Vychází: v nejbližších dnech

Nakladatel:Host
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:384
Vazba:Paperback


Detoxikační smoothies

Známe to všichni: Honem do práce, stres po celý den a na zdravé stravování nám nezbývá moc prostoru. Často není dost času ani na nakupování, natož na vaření, takže přichází na řadu rychlé – ale na živiny velmi chudé – občerstvení. Dopřejte ale čas od času svému tělu pauzu od tohoto nevhodného jídelníčku – udělá vám to dobře a budete se cítit mnohem více fit a plni energie.
Detoxikační smoothies jsou ideální cestou jak podpořit látkovou výměnu. Je jedno, zda za chutné smoothie vyměníte jen jedno jídlo denně, nebo jestli si dopřejete celkovou několikadenní očistnou kúru. Tak jako tak získáte neuvěřitelnou energii! Smoothies skvěle chutnají, jejich příprava je snadná a pokaždé vás dovedou překvapit novou chutí.
Každý recept je alespoň třikrát vyzkoušený.

Vychází: 9.2. 2017

Nakladatel:Vašut
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:64
Vazba:Paperback


Ptáci - vybarvujeme podle čísel

Pokud patříte mezi fanoušky v poslední době stále oblíbenějších relaxačních omalovánek a toužíte vyzkoušet nové techniky vybarvování, držíte v ruce tu pravou knihu. Měli jste pastelky naposledy v ruce ve školce? Vybarvování podle čísel je ideálním způsobem, jak ověřit, zda jste to ještě nezapomněli. Nechte se inspirovat překrásnými výjevy ptáků, vytvořenými v moderním stylu. Relaxujte a rozvíjejte svou fantazii. Díky této knize se vaše schopnosti ve vybarvování budou posouvat na stále vyšší úroveň. Můžete použít, fixy nebo voskovky i další méně tradiční pomůcky. Kniha vás provede základními výtvarnými technikami a předvede vám i několik méně obvyklých, o to však působivějších metod vybarvování. Vybarvovat budete geometrické obrazce podle číselných předloh. Nejen v pokročilejších šablonách (bez číselného klíče) můžete zapojit svou kreativitu. Více než 30 předloh ptáků zaujme a pobaví výtvarníky bez rozdílu věku a schopností.

Vychází: 8.2. 2017

Nakladatel:Svojtka&Co.
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:112
Vazba:Paperback

Zvířata - vybarvujeme podle čísel

Ideální knížka pro všechny fanoušky v poslední době stále oblíbenějšího trendu relaxačních omalovánek. Vytvořte nádherné obrazy zvířat z celého světa v duchu moderního umění, založeného na vrstvených mnohoúhelnících. Na vlastní kůži pocítíte relaxační výhody omalovánek. Nemáte-li zkušenosti s těmito technikami, jistě oceníte přehled dostupných pomůcek a základních, i několika netradičních, výtvarných technik. Číslované vzory jsou seřazeny dle obtížnosti, takže se ve svém umění vybarvovat budete neustále zlepšovat. Nakonec už žádné číselné nápovědy potřebovat ani nebudete a zvládnete vytvářet působivé obrazy jen díky vlastní fantazii. Kniha omalovánek zvířat založených na vybarvování podle čísel představuje způsob, jak využít volný čas kreativně – překrásná umělecká díla, jež vzniknou, a chvíle relaxace jsou jen další příjemné bonusy.

Vychází: 8.2 2017

Nakladatel:Svojtka&Co.
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:112
Vazba:Paperback


Toskánské věže - Carol M. Cramová

Román Toskánské věže, odehrávající se v klikatýchuličkách sluncem rozpálených náměstí středověké Itálie,je příběhem mladé ženy, která se odváží vykročitvlastní cestou a prosadit se v muži ovládaném malířskémumění a řemesle. Sofia, dcera věhlasného malířeBarducciho, žije v rodném San Gimignanu provdaná zasobeckého a ješitného obchodníka se šafránem, aletajně touží prosadit svůj talent v malířském umění, donějž ji svéráznou výchovou zasvětil otec. Ten však nečekaněumírá a dceru už stihne pouze vybídnout, abysvůj sen nevzdávala a nepromarnila tak dar od Boha,kterého se jí dostalo.O pár měsíců později se v Sieně objevuje otrhanýmládenec, a žádá o práci v malířské dílně MaestraManziniho, bývalého přítele Antonia Barducciho…Příběh mladé svérázné ženy – malířky,zasazený do prostředí středověkýchitalských měst, upoutá nejenromantické duše, ale i milovníkyvýtvarného umění a starých řemesel.

Vychází: 8.2. 2017

Nakladatel:Jota
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:376
Vazba:Pevná

Bratr - Joakim Zander

Nejžhavější politická témata naší doby v pokračování bestselleru Plavec
Jasmine Ajamová utekla před svou minulostí z drsné stockholmské čtvrti Bergort do New Yorku. Jednoho dne dostane
zprávu, že nepokoje v ulicích Stockholmu mají co do činění s náhlým zmizením jejího bratra. Lidé říkají, že se radikalizoval a zemřel v Sýrii v boji za Islámský stát. Ale co se mu doopravdy stalo?
Mezitím si v Londýně Klara Walldéenová našla práci ve výzkumném institutu pro lidská práva a připravuje zprávu o důsledcích možné privatizace policie, kterou má prezentovat nejvyšším politickým činitelům Evropské unie. Ale když v jejím okolí začne docházet k podivným děsivým událostem, pochopí, že může nevědomky přispívat k velice temné agendě.

Vychází: 9.2. 2017

Nakladatel:Host
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:432
Vazba:Pevná

Mizera - Barbara Cartland

Hrabě z Rothinghamu je mizera – a sobecký a nestoudný sukničkář. Alespoň je o tom přesvědčená celá Anglie. A jeho pověst se nezlepší, když ho sám princ z Walesu požádá, aby se oženil se svou milenkou – lady Elaine Wilmotovou – a on odmítne.
Ve skutečnosti však hrabě není krutý člověk. A když jednoho dne při projížďce venkovskými lesy narazí na dámu v nesnázích, rozhodne se jí pomoci. Syringa Meltonová se totiž ocitla v nezáviděníhodné situaci – její rodina přišla o peníze a ona se musí vzdát nejenom domova a majetku, ale i daleko cennějších věcí.
Hrabě se rozhodne mladé a nevinné dívce ukázat velký svět – a odveze ji do Londýna, aby tam začala žít nový život. To se však ukáže jako hrubá chyba. Na Syringu ve velkoměstě nečeká radost a štěstí, ale naopak hrozivé nebezpečí.
Kam až sahá síť intrik, žárlivosti a touhy po penězích? Podaří se Syrinze uniknout ze smrtonosné pasti, která pro ni byla nachystána? A uvědomí si hrabě, komu ve skutečnosti patří jeho srdce?

Vychází: 8.2. 2017

Nakladatel:Baronet
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:224
Vazba:Pevná

Skóre - Elle Kennedy

Allie Hayesová má problém. Blíží se promoce a ona zatím pořád netuší, co bude dělat po škole. Navíc si po krachu dlouhodobého vztahu léčí zlomené srdce a o žádný nový vztah nemá nejmenší zájem. Sex rozhodně nic nevyřeší, jenže pohlednému hokejistovi Deanu Di-Laurentisovi je nemožné odolat. Alespoň na jednu noc touží Allie zapomenout na nejistou budoucnost, v níž na ni určitě nečeká král rychlovek na jednu noc.
Dean vždycky dostane, co chce. Holky, dobré známky, holky, slávu… holky. Holt si rád užívá a zatím nepotkal ženu, jež by byla vůči jeho kouzlu imunní. Dokud nepoznal Allie. Za jedinou noc mu divoká blondýnka obrátila život vzhůru nohama – a teď se chce jenom přátelit? Tak to ani náhodou.
Když ale jeho život nabere nečekaný směr, Dean začne uvažovat, jestli není načase přestat skórovat a místo toho dát šanci lásce.

Vychází: 8.2. 2017

Nakladatel:Baronet
Série:Off-Campus (3.díl)
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:408
Vazba:Pevná

Šaty pro poutníky - Irena Závacká

Ijnet řeší složitou situaci jak v pracovním, tak v osobním životě. Sapetra, dodavatel barviv na látky a druh Ijnetiny nejlepší přítelkyně, je vězněn v dalekém Mennoferu. A Kemnet, otec Ijnetiny dcery, má stále zapovězen vstup do Vesetu. Její pouť začíná cestou do Mennoferu, pokračuje přes Sinaj a město Abdžu, kde se shledává s milovaným Kemnetem, a končí zpátky v hlavním městě Vesetu. Ijnet však vidí věci jinak než dříve, a snad i ona sama se změnila.

Vychází: 9.2. 2017





Nakladatel:Moba
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:280
Vazba:Pevná

Evangelium Máří Magdalény - Jan Bauer

Břeněk Malovec z Malovic je králem Jiřím z Poděbrad vyslán do Turecka coby vůdce diplomatického poselstva. Když se dlouho nevrací, vydává se jeho snoubenka, šlechtická dcera Kateřina z Voračova, za ním. Po dobrodružném putování po Dunaji se ocitne v sultánově harému, odkud však se štěstím uniká. Velmistr řádu johanitů ji pak v doprovodu jednoho ze svých rytířů posílá do Egypta, kde má nalézt církví utajované Evangelium svaté Máří Magdalény, vzácný rukopis z doby prvních křesťanů. Dočká se však Kateřina také shledání se svým milým?

Vychází: 9.2. 2017




Nakladatel:Moba
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:384
Vazba:Pevná

Bičování mrtvého koně - Roman Cílek

„Nezavraždila jsem ho, ale když se nyní o něm dozvídám to, o čem jsem neměla ani tušení, přeji si, aby byl skutečně mrtev!“ vykřikla při výslechu manželka úspěšného, ale nyní nezvěstného podnikatele. Krátce nato se zhroutila a musela jí být poskytnuta lékařská pomoc. Dramatická scéna v jedné z povídek naznačuje bolestně vypjaté lidské vztahy, v jejichž líčení je Roman Cílek nadmíru zkušeným tvůrcem.

Vychází: 9.2. 2017

Nakladatel:Moba
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:224
Vazba:Pevná

Bláto a mršiny - Ann Granger

Lucas Burton nesnáší venkov. Nevidí v něm nic víc než bláto, hnůj a mršiny. A to ještě ani neví, jak moc se blíží pravdě. Když dorazí na jednu opuštěnou farmu s nadějí, že uzavře obchod, zakopne o tělo neznámé dívky. Tím ale vše teprve začíná. Penny Gowerová ve zdejších stájích totiž zahlédla stříbrný mercedes, jak odjíždí z místa činu. Od té chvíle jako by se všechno obracelo proti Lucasovi… Vyšetřování se ujímá Jess Cambellová s novým komisařem Ianem Carterem za zády. A zanedlouho naleznou další tělo…

Vychází: 9.2. 2017



Nakladatel:Moba
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:304
Vazba:Pevná

Čistá láska - Jana Benková

Líza bydlí se svou sestrou a společně provozují rodinnou cukrárnu, kterou zdědily. Finanční tíseň však Lízu donutí přijmout druhé zaměstnání ve městě. Odpálkuje Patrika, nápadníka ze sousedství, a po uši se zamiluje do záletnického šéfa Romana. Líza si užívá a věří, že ho dokáže změnit, že s ním bude šťastná. Jenže se plete, a tak zatímco s pohledným Patrikem se dává dohromady její sestra, ona snáší jedno nemilé překvapení za druhým…

Vychází: 9.2. 2017




Nakladatel:Moba
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:248
Vazba:Pevná

Diplomatka - Ann Aguirre

Není snadné lehce našlapovat v botách s ocelovou špičkou.
Siranta Jaxová zrovna neproslula diplomatickými schopnostmi. Jako „skokan“, který naviguje lodi šeroprostorem, je zvyklá nejprve střílet, a až potom diskutovat. Nyní musí vyjednávat s Ithtoriany, kteří mají názor na lidi stejně tvrdý jako jejich exoskelet.
Ale zasedání rady Ithiss-Toru nejsou jediným místem, kde musí velvyslankyně Jaxová opatrně manévrovat. Sirantin milenec March zamrzl v permanentním zabijáckém modu a jeho nedůtklivost by mohla ohrozit vyjednávání – o jejich vztahu nemluvě.
Jaxová se však nehodlá vzdát ani mise, ani milovaného muže. Teď, když se Okraj nachází v obležení pirátů a Pajšláků, je aliance s Ithiss-Torem možná jedinou nadějí lidstva. Siranta si proto klade otázku, proč byl tento úkol svěřen právě potížistce, jakou je ona.

Vychází: 9.2. 2017

Nakladatel:Fantom Print
Série:Siranta Jaxová (3.díl)
Jazyk:česky
Pořadí vydání:1.
Počet stran:272
Vazba:Paperback

Tak, snad jsem pro vás vybrala dobře. 
Já osobně doporučuji Bratra. Mám ho rozečteného a považuji ho za čtení vhodné pro náročnější čtenáře. Má celkem aktuální téma, které je možná už obehrané, ale neztrácí na šmrncu. Joakim Zander píše velmi poutavě a osobitě. Je to takové, možná teď plácnu blbost, ale je to jako symfonie slov a vět. Prostě velmi pěkně napsané. 

Snad se vám dnešní článek líbí a budu se těšit zase na příští týden!


Mějte se!


Míša



7 komentářů:

  1. Děkuji za zajímavý článek. Své favority jsem si v něm našla, tak snad se k nim i dostanu :).

    OdpovědětVymazat
  2. Zmizet mám doma, ale zatím jsem se k ní nedostala. Láká mě Erskinová, že bych ji konečně vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu má zálusk asi hodně lidí :-). Prý píše parádně, já ji ještě nezkoušela :-)

      Vymazat
  3. Tenhle týden mě láká hlavně Bratr, po nepříliš zajímavém Plavci mě docela zajímá, zda se autor někam posunul. Navíc ten námět je hodně slibný.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát ho čtu, jsem cca ve druhé třetině knihy... Autor má skvělý styl psaní, ale zase je to hodně podobné Plavci. Je to zatím hodně rozhozené, ale snad se to propojí. Byla by škoda, kdyby i tato kniha byla průměr, protože mi přijde, že autor umí opravdu dobře psát, fakt je to strašně příjemné na čtení, ale obsah zatím nijak neohromuje. Není to špatné, to ne, ale už čekám dlouho na nějaké to wow. Ale je to o názoru, každý čtenář je jiný a vím, že se najde zase někdo, kdo z toho bude paf i když třeba já ne, jako u Plavce. Zřejmě to nedokážu dost kvalitně ocenit :-D. No nic, jdu pokračovat, ráda bych se dnes dostala za půlku a konečně se chytla:-)

      Vymazat
  4. Ja si vybrala Mizeru, ale na recenzi mi ho nedaji. Tak mam slibenou jinou knihu :-)

    OdpovědětVymazat

Kolektiv autorů děkuje za každý ponechaný komentář, kterým nás potěšíte :-)

Kolektiv autorů

Na tomto blogu se podílí hned několik lidí. Všichni milovníci knih, kteří chtějí tímto prostřednictvím ventilovat na svět nejrůznější novinky, zajímavosti a prostě knižní témata, která zaujmou i další čtenáře. Je to náš společný blog, který nás spojuje ještě víc, a který nám přinese snad i další možnosti :-) Celý seznam pisálků najdete zde... V případě, že máte zájem se mezi nás přidat, neváhejte napsat na email.